середа, 22 березня 2017 р.

Іновації в технології ЖК


Зображення на екрані монітора формується з маленьких кольорових крапок, по три на піксель картинки. Сьогодні більшість з них використовують технології на основі рідких кристалів, які використовують роль заслінки, в потрібний момент збільшуючи прозорість і пропускаючи до світла від систем підсвічування.


Існуючі сучасні технології підсвічування матриць передбачають використання світлодіодів. Саме вони дають біле світло. Світлодіоди економічні, малогабаритні, прості у виготовленні і монтажі, відносно нешкідливі з точки зору екології. Однак у світлодіодів є один істотний недолік: якість випромінюваного ними світла. Для отримання тріади RGB при використанні білого джерела світла необхідний ще один елемент - світлофільтр. В результаті проходження крізь нього світла елементи зображення отримують потрібну забарвлення, однак при цьому природно втрачається їх яскравість.

Інтенсивність на різних ділянках спектра у світлодіодів сильно змінюється, і це заважає отриманню правильної передачі кольору в широкому діапазоні яркостей. До речі, відносна обмеженість колірного охоплення має те ж коріння. Ніякої світлофільтр, ніякі алгоритми попередньої обробки сигналу не дозволять привнести в кадр кольору, які екран фізично не в змозі показати.



Але вихід був знайдений. Електролюмінесценція у «класичних» світлодіодів це добре, але кращих результатів можна, а досягти якщо комбінувати Електролюмінесценція для отримання збудливого випромінювання, а власне світло для підсвічування «добувати» завдяки технології фотолюмінесценції.

Звідки взявся термін «квантові точки»? Вся справа в тому, що світяться дуже маленькі частинки речовини, одиниці їх вимірювання - нанометра, мільярдні частки метра. Якщо бути точним, то від двох до десяти нанометрів. Для порівняння: діаметр еритроцита, одного з основних компонентів крові, 7000-10000 нанометрів.

На щастя, особливої точності для розподілу квантових точок по поверхні матриці не потрібно, адже для роботи з одним осередком потрібно величезна кількість світловипромінюючих елементів. Сьогодні технології виробництва дозволяють формувати ділянки потрібних розмірів досить просто і недорого, причому поверхня матриці може бути не тільки рівною, але і зігнутою.

Технологія отримала назву QLED. Дослідження показують, що вона не просто дешевше у виробництві навіть у порівнянні з «класичними» рідкокристалічними панелями, але і забезпечує тривалий термін служби виробів і ще ряд якісних переваг. При цьому, щорічно компанія Samsung вдосконалює матеріал квантових точок, наприклад в цьому році будуть у продажу QLED моніори з поліпшеним складом квантових точок.

Системи підсвічування на квантових точках дозволяють забезпечити таку яскравість, зберігаючи при цьому інший важливий параметр зображення - контрастність. Завдяки фотолюмінесценції, світловіддача значно зростає, але справа не тільки в ККД.

Оскільки технологія квантових точок дозволяє поліпшити спектральний склад світла, панель з такою системою підсвічування не тільки яскравіше, вона фізично здатна відобразити більше відтінків. Наприклад, поточне покоління QLED у флагманських телевізорах Samsung відображає в 64 рази більше відтінків, ніж при глибині кольору 8 біт (16 млн відтінків).

1 коментар:

  1. Класний девайс=) в мене такі світлодіоди стоять у шафі=) Шафа такого типу: http://vdm.ua/ Дуже зручьно доречі=)

    ВідповістиВидалити